fbpx

Saturday 23 April

MOMO Festival 2021

Anne-Fay

24 april 2021

Zangeres Anne-Fay reisde de diaspora van haar familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over haar roots. Een fysieke en mentale reis die sterk beïnvloed is door de transatlantische slavenhandel.

Anne-Fay is een gemixte vrouw met een witte huid en een zwarte moeder. Hoe verhoud je je tot de huidige maatschappij, culturele toe-eigening en het koloniale verleden van Nederland als je zwarte roots hebt maar ook wit privilege? Hierover verscheen begin april 2021 een album onder de naam REASPORA.

Mijn voorouders hebben generaties lang gestreden voor een beter leven. Ik leef dat leven nu. Het voelt als mijn plicht om te onderzoeken en door te vertellen, wat hiervoor is doorstaan. – Anne-Fay

De teksten van REASPORA variëren van zacht poëtisch tot hard en direct. Geïnspireerd door de koloniale geschiedenis en slavernij, maar ook door belevenissen in een recenter verleden. Zoals het racisme dat haar moeder als zwarte vrouw ervaart. Ook zingt Anne-Fay over haar persoonlijke struggles. ‘I ’ve got thighs the size of Africa ’ is de eerste zin in de track T highs en gaat over haar ervaringen als vrouw met Afro-Surinaamse lichaamsvormen op een Nederlandse dansacademie. Een periode waarin haar wens om danseres te worden, veranderde in een wens om dun te worden. In I Am Racist zingt Anne-Fay heel eerlijk over het racisme dat ze ook bij zichzelf bespeurt.

De albumnaam REASPORA is afgeleid van het woord ‘diaspora’, wat verspreiding van een volk over delen van de wereld betekent. De verspreiding van tot slaaf gemaakten zorgde ervoor dat Afrikaanse muziekstijlen van grote invloed zijn geweest op muziekstromingen als de Surinaamse volksmuziek Kawina, het Antilliaanse Tamb ú maar ook soul en hiphop uit Amerika. Tijdens de reizen die ze samen met haar broer Felix Kops (regisseur) maakte, werkte ze in de verschillende landen met producers om de juiste mix van stijlen voor haar album te vinden.

Op 1 oktober ging de liveshow in premiere: Anne-Fay’s REASPORA in de grote zaal van de Melkweg. Anne-Fay speelde met haar band en dansers een filmische visual show gemaakt met beelden die tijdens haar reizen zijn gefilmd.

‘Anne-Fay zingt, danst, reflecteert en spreekt zich uit. Haar stem is op zich al beeldend: overweldigend luid of ijl en breekbaar. Haar nummer ‘Thighs’ met de regel ‘I’ve got thighs the size of Africa,’ omvatte alles. – NRC

Wanneer kan ik dit zien?
Zaterdag 24 april tussen 19:00 en 22:00.

Dit programma is onderdeel van online festival MOMO Create & Perform dat wordt uitgezonden op 23 en 24 april van 19:00 tot 22:00. Wil je erbij zijn? Je hebt keuze uit een passe-partout voor 23 & 24 april of een dagticket voor 23 of 24 april. Meer info & tickets

Also check