fbpx

Friday 17 April

  MOMO Festival 2020

  A través de la luz

  Una ópera flamenca

  Het unieke muzikale spektakel A través de la luz – una ópera flamenca werd de afgelopen jaren in Spanje ontwikkeld en gaat in wereldpremière tijdens Motel Mozaique Festival!

  Fernando Vacas bedacht en produceerde A través de la luz, Vallellano & The Royal Gypsy Orchestra tekenden voor de uitvoering. De show is in Nederland uitsluitend te zien op vrijdag 17 april in Theater Rotterdam en is onderdeel van de twintigste editie van MOMO Festival.

  Destert folk rock & klassieke flamenco
  In 2009 introduceerde Fernando Vacas op het album Alegrías een bijzondere mix van desert folk rock en klassieke flamenco. Dit door Howe Gelb van Giant Sand te laten samenspelen met erkende flamencomuzikanten zoals Raimundo Almador, El Panky en Lin Cortés. Tien jaar later geeft hij een nieuwe wending aan het concept ‘flamenco opera’, een term die in gebruik is sinds de eerste helft van de 20e eeuw en meer naar variété dan naar opera verwijst. Met A través de la luz bouwt Vacas verder op de rockmelodieën van Alegrías, zijn eigenzinnige interpretatie van flamenco verbreedt hij met invloeden uit hedendaagse elektronische muziek en andere artistieke disciplines.

  Aan de soundtrack werkten Rosalía en Lee Ranaldo en Steve Shelley van Sonic Youth mee, maar ook Remedios Amaya en Niño de Elche. De sfeer doet denken aan de poëzie van Federico García Lorca en films van David Lynch en Pedro Almodóvar. De kostuums zijn dan weer van de hand van de ontwerpers van het vermaarde modemerk Palomo Spain.

  Bijna-doodervaring
  De muziek wordt live gespeeld door een set fantastische muzikanten, flamencodansers vertalen de emotie én de passie naar de scène. Het verhaal van de flamenco opera vertrekt van een waargebeurde bijna-doodervaring. Een geluidstechnicus wordt tijdens een optreden geëlektrocuteerd door een hoogspanningskabel en zweeft enkele minuten tussen leven en dood voordat de hulpdiensten arriveren. In een tunnel vol prachtig warm licht passeren herinneringen en frustraties, mijmeringen over het vervliegen van de tijd en spijt over gemiste kansen. Maar toch blijft het geloof dat alles mogelijk is overeind, of om het met de woorden van Lorca te zeggen: “we moeten het heden beleven en drinken van de fonteinen van geluk”.

  Credits
  The Royal Gypsy Orchestra: Fernando Vacas (multi-instrumentalist), Amador Rojas (danser), Naike Ponce (zang), Joes Wieggers “El Tulipan” (gitaar), Hermógenes Santiago (ritmiek), Antonio Lomas (drum) en Antonio Fernández (cello).

  Artistiek team: María de Medeiros (voice-over), Palomo Spain (kostuums), Carlos Alonso Callero (scenografie) en Javier Latorre (choreografie).

  Samenwerking
  Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Filip Eyckmans, ex-manager van rockband dEUS en samen met Motel Mozaique’s Harry Hamelink in de jaren 90 grondlegger van het festival Bazar Curieux. Ook heeft Filip qua inspiratie voor Harry aan de bron gestaan van Motel Mozaique. Daarnaast hebben de twee samengewerkt aan de alternatieve reisgids Andalusia Personal en presenteerden ze Bossaball (voetbal, volleybal en turnen op een opblaasbaar speelveld met trampolines) voor het eerst in Nederland.

  Also check