fbpx

Super fijn dat we afgelopen weekend met festival MOMO Fabrique – voor het eerst sinds bijna een jaar – eindelijk weer een live event konden organiseren en publiek en artiesten bij elkaar brachten. MOMO Fabrique was een groot succes, met uitverkochte routes en mooie reacties van bezoekers en artiesten.

Tijdens dit tweedaagse festival in de vorm van een route door het Rotterdamse stadshavengebied bezochten we drie plekken met een rijke historie, maar die nu volop in ontwikkeling zijn dankzij toffe nieuwe bewoners: De Huidenclub, Hallen aan de Schiehaven en BITTER. 

Inspirerend programma

Deelnemers kregen een uitgebreide en inspirerende mix van programma voorgeschoteld: de pop-up expo The Circular City met innovatieve producten van Rotterdamse biodesigners, Nederlandstalige alternatieve pop van Froukje en haar band, de krachtige nieuwe dansperformance Kali van Amenti Theatre Company (Gil the Grid), een ligconcert met handpan-act Kava & Cohen in OASE gevolgd door een explosieve performance van freerunners en cheerleaders van Rush World, en de indringende samenwerking tussen N0ise Cr3at0R C00, performers Noemi Calzavara en Wessel Boot, en lichtkunstenaar Nick Mansveld. 

Unieke concertbeleving

Tot slot rolden we op zondagavond samen met Parfum de BoemBoem de rode loper uit voor Froukje, haar zevende optreden van het weekend. Tijdens dit Rode Loper concert staat de ontmoeting tussen muzikant en muziekliefhebber centraal. Froukje speelde haar normaal uiterst dansbare popliedjes nu solo en akoestisch voor de bezoekers die een voor een op anderhalve meter afstand van Froukje een eigen liedje kregen. “Echt een magische ervaring”, aldus een van de gelukkigen die hier een ticket voor wisten te bemachtigen. 

Bedankt!

Graag bedanken we alle artiesten, publiek, partners en mogelijkmakers Gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten en Rotterdam Festivals. 

Zien we je binnenkort weer?

En we zien je graag bij onze concerten (vanaf oktober hopen we weer te kunnen knallen met shows van o.a. Kevin, De Jeugd Van Tegenwoordig, Curtis Harding, Villagers, Eefje de Visser en Spinvis) en natuurlijk MOMO Festival 2022 op 21, 22 en 23 april in het centrum van Rotterdam.

Foto’s door Niek Hage

MOMO Fabrique 2021

Een festival in de vorm van een ontdekkingsroute door het rauwe Rotterdamse stadshavengebied op 4 & 5 september 2021

Met Motel Mozaïque organiseren we dit jaar opnieuw MOMO Fabrique Festival in de vorm van een ontdekkingsroute in het Rotterdamse stadshavengebied. Je wordt getrakteerd op optredens van onder meer de alternatieve popster Froukje en Amenti Theatre Company van Gil The Grid.

Daarnaast presenteren onze vrienden van BITTER en OASE een eigen programma vol music, art & performance en daarnaast komen ook free runners en cheerleaders voorbij tijdens MOMO Fabrique! Plus je ontdekt de tofste nieuwe hotspots in wording in het rauwe stadshavengebied waar wij met MOMO Fabrique nu als eerste programma maken.

Het festival op 4 en 5 september is verdeeld over 3 coronaproof (geen testen voor toegang vereist) routes per dag die je in enkele uren langs alle optredens leiden. Geen keuzestress dit keer dus!

De starttijden zijn 12:00, 14:00 en 16:00 uur en we verzamelen bij De Huidenclub. 

“IN ROTTERDAM WETEN ZE HOE ZE EEN FESTIVAL IN CORONATIJD MOETEN BOUWEN“ – DE VOLKSKRANT over MOMO Fabrique 2020

Een ticket voor MOMO Fabrique op 4 of 5 september kost 20 euro (inclusief servicekosten) en daarmee kun je ongeveer 4,5 uur genieten van alles wat we voor je in petto hebben. We fietsen van locatie naar locatie. Kun je niet je eigen fiets meebrengen? Geen probleem, dan hebben wij er wel eentje voor je. Je dient dan bij het kopen van je ticket een fiets erbij te huren voor slechts 5 euro.

Ook kun je kiezen voor een wat luxer ticket inclusief een heerlijk veganistisch 3-gangen diner bij BITTER na afloop van de route. Met vooraf Bietentartaar [rode biet – tomaat – olijven karamel], als hoofdgerecht Konijnenvoer [hooi – portobello – pompoen] en als dessert De Bitterbal [vanille – choco – kokos].

Op 5 september in de avond rollen we samen met Parfum de BoemBoem de rode loper uit voor Froukje! In De Huidenclub in Rotterdam geeft de zangeres een eenmalig (solo) optreden waarbij de fans wel heel dichtbij mogen komen. Tickets voor het Rode Loper concert van Froukje zijn alleen verkrijgbaar via Parfum de BoemBoem (sorry, uitverkocht)

Programma

Zaterdag 4 & zondag 5 september 2021

Ontdekkingsroute met o.a. Froukje, Amenti Theatre Company en Kava & Cohen

  • Startlocatie: De Huidenclub, Pelgrimsstraat 5B, Rotterdam
  • Starttijden zaterdag 4 sept: 12:00 | 14:00 (uitverkocht) | 16:00 uur (uitverkocht)
  • Starttijden zondag 5 sept: 12:00 (laatste tickets) | 14:00 (uitverkocht) | 16:00 uur
  • De route duurt ongeveer 4,5 uur
  • Tickets a 20 euro (inc. servicekosten) zijn HIER verkrijgbaar!

Froukje

Naast dat Froukje solo een Rode Loper concert geeft (om logistieke redenen verplaatst van 3 naar 5 september, alle kaartkopers hebben hierover een mail ontvangen) treedt ze met haar band op tijdens alle routes op 4 en 5 september!

Froukje is nog maar 18 jaar als ze zich begin 2020 met haar single ‘Groter Dan Ik’ in één klap profileert als een van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De single biedt haar dansbare en zelfgeschreven perspectief op de huidige klimaatcrisis gaat viraal op internet en zet haar op de radar van de landelijke media. 

Daarna gaat het hard met Froukje: haar single ‘Heb Ik Dat Gezegd’ ging viral op TikTok, ze is te gast geweest bij diverse grote talkshows, 3voor12 maakt een indrukwekkend portret over Froukje, en ze werd bekroond met een 3FM Talent Award en een ESNS Kickstart Award. In het najaar staat haar eerste clubtour gepland welke inmiddels al volledig is uitverkocht.

Haar singles ‘Ik Wil Dansen’, ‘Onbezonnen’ en ‘Groter Dan Ik’ raken relevante existentiële thema’s en staan bol van intrigerende zanglijnen, gebracht met een natuurlijke nonchalance maar ook met een scherp talent voor melodie. De singles zijn in korte tijd goed voor honderdduizenden views en miljoenen streams. Check ook zeker even de nieuwste single ‘Niets Tussen’.

Amenti Theatre Company

‘Kali’ is een dansstuk gechoreografeerd door Gil Gomes Leal aka Gil the Grid en gedanst door hem en andere van Amenti Theatre Company. Kali is de Hindoestaanse godin van destructie en wordt ook wel ‘Devourer of time’ genoemd. Zij is de meest krachtige vorm van Shakti, de oerkracht van kosmische energie. Haar destructieve kracht brengt ruimte voor nieuwe momenten, krachten, manifestaties door het oude te vernietigen. 

Amenti’s interpretatie van Kali is rauw, krachtig en wordt op authentieke wijze gebracht door het grote inlevingsvermogen van de dansers.

Amenti door Mark Engelen

BITTER presents

Op hun gloednieuwe locatie presenteert het team achter Keilecafé tijdens MOMO Fabrique voor het eerst een programma in BITTER. Een bijzonder programma waarbij muziek van C00, lichtkunst van Nick Mansveld en dans van Wessel Boot en Noemi Calzavara samenkomen op deze unieke plek in het stadshavengebied M4H.

C00 & Noemi Calzavara

C00 is een N0ise Cr3at0R & onderzoeker. C werkt met het idee van improvisatie en dat eerste momenten de basis zijn van echte creaties en authenticiteit. Elke live show kun je maar één keer ervaren en wordt niet herhaald. Deze serie live optredens zijn deel van haar LIV3 LIV3 D3BUT. The 0rder Underc0ver in the Entropic Riddom is een van vele inter-dimensionale en intra-disciplinaire projecten die ze samen doet met danseres en zus Noemi Calzavara. Samen combineren ze kun werk en energieën in de vele gezichten van deze simulatie.

C00

Nick Mansveld

Nick ontdekte de enorme ervaring dat licht kan hebben tijdens de nachten die hij vroeger spendeerde in Trouw Amsterdam. Hij werd een artiest geïnspireerd om met lichten te werken op een betoverende manier. Nick doet met zijn lichtinstallaties onderzoek naar narratieven en zijn kracht van verhalen vertellen komt voort uit zijn filmopleiding. Met een zelf ontwikkelde lichtinstallatie voorziet hij de optredens in Bitter van licht en donker.

Wessel Boot

Geboren op een boot, getogen op zee. Wessel Boot is een danser afgestudeerd van Codarts. De afgelopen jaren werkte hij als danser en dans docent aan verschillende projecten. Begin vorig jaar won zijn team, waar hij als ballet docent voor werkte, het nationale kampioenschap voor turnen in Spanje. Nu bouwt hij een busje om waarmee hij, samen met zijn partner, rond wil reizen om danslessen, shows en projecten op te bouwen met verschillende communities over de hele wereld.

Oase presents

Ook onze vrienden van Oase presenteren een programma tijdens MOMO Fabrique. Kom helemaal tot rust tijdens een ligconcert door handpan-act Kava & Cohen in de Hallen aan de Schiehaven. 

Kava & Cohen

Deniz Kavafoglu en Joris Cohen zijn bekende namen in de handpan wereld die ondertussen al bijna 10 jaar mee draaien. Waar ze begonnen als complete newbies hebben ze hun ervaring opgedaan met optreden op de straten van Amsterdam, Berlijn en Parijs. Al snel kregen de mannen trek in meer en vonden ze podia in heel Europa. Van spelen voor Koning Willem Alexander tot festivals als Tomorrowland, geen plek is ze te gek.

Nu zijn ze in de fase beland dat ze, naast het spelen, een mooie focus hebben op het introduceren van de handpan aan mensen voor wie het nog nieuw is. Dit doen ze vanuit Handpan Studio Amsterdam. Hier vinden lessen, workshops en masterclasses plaats waar ze hun eigen handpan merk verhuren en verkopen.

Een totaal pakket van A tot Z zou je zeggen. En nu komen ze naar Rotterdam om de klanken van de handpan te laten zingen, dat wat ze uiteindelijk nog steeds, in hart en nieren, het allerliefste doen. Geniet ervan, tijdens dit ligconcert!

The Circular City Expo

Laat je tijdens MOMO Fabrique inspireren door de pop-up expo ‘The Circular City’. Hier laten we zien dat circulair leven niet alleen belangrijk is, maar ook heel erg leuk!

Elke dag zijn er tientallen designers in Rotterdam bezig de stad groener en duurzamer te maken. Ze ontwerpen innovatieve producten die gemaakt zijn van onder andere afval, organismen en planten. Hierbij werken ze circulair: ze maken, net zoals in de natuur, geen afval. Alles is een grondstof voor iets anders. Zo tonen deze designers slimme oplossingen om meer in harmonie met de natuur producten te creëren. Als duurzaam alternatief voor vervuilende producten gemaakt van fossiele brandstoffen.

Verschillende Rotterdamse biodesigners nodigen we uit hun innovatieve producten tentoon te stellen in de showroom van de Huidenclub. Toffe, circulaire producten die gemaakt zijn van onder andere afval, organismen en planten. Zo tonen deze designers slimme oplossingen om meer in harmonie met de natuur producten te creëren. Laat je verrassen door deze innovatieve designers!

Check hier alle deelnemers van deze expo die tot stand is gekomen in samenwerking met BlueCity

Zondag 5 september 2021

Rode Loper concert met Froukje (UITVERKOCHT!)

Locatie: De Huidenclub, Pelgrimsstraat 5B, Rotterdam

Let op! Dit concert is om logistieke redenen verplaatst van 3 naar 5 september, alle ticketkopers hebben hierover een email van Parfum de BoemBoem gekregen

Samen met Parfum de BoemBoem rolt MOMO op zondag 5 september 2021 de rode loper uit voor de alternatieve popster Froukje! In De Huidenclub in Rotterdam geeft de zangeres een eenmalig solo optreden waarbij de fans wel heel dichtbij mogen komen.  

Het Rode Loper concept
Na Spinvis en Ntjam Rosie is Froukje de derde artiest die de Rode Loper van Parfum de BoemBoem betreedt. Bij deze concerten staat de ontmoeting tussen muzikant en muziekliefhebber centraal. Zo staan er 10 mensen rondom een rode loper waarop de artiest staat (dat zag er bij Spinvis vorig jaar zo uit), en ook is er plek voor 30 mensen daaromheen. Daar in het midden van het rode tapijt treft elk van de 10 mensen eromheen de artiest, die daar van dichtbij een lied voor je zingt. Een nummer wat je daarna waarschijnlijk voor altijd zal koppelen aan een bijzondere ervaring waarop je helemaal op gaat in het moment! Iedereen uit de cirkel komt aan de beurt voor een eigen nummer, en ondertussen geniet de rest vanaf de zijlijn mee.

Check de website van Parfum de BoemBoem voor meer info & tickets (HELAAS, UITVERKOCHT)

Inspirerende nieuwe locaties

Na geweldige edities van MOMO Fabrique bij onder meer Joep van Lieshouts rauwe AVL Mundo, stadsoase Weelde en de indrukwekkende Onderzeebootloods is het nu tijd om nieuwe locaties in het Rotterdamse stadshavengebied te ontdekken en dat doen we natuurlijk samen met jou.

We vertellen we je er alvast wat over maar om ze echt te leren kennen moet je gewoon bij MOMO Fabrique zijn op 4 of 5 september 2021 want je wilt deze toffe plekken absoluut met je eigen ogen zien! Het Rode Loper concert met Froukje vindt plaats bij De Huidenclub op 3 september.

De Huidenclub

Bij de entree van het M4H gebied staat het in 1914 gebouwde leerlooierij De Huidenclub. De Huidenclub bevindt zich in het oudste gedeelde van het historische Diepeveengebouw. Een gebouw met een rijke geschiedenis die nu een enorme ontwikkeling ondergaat. Met deze ontwikkeling van het gebouw en het gebied opende De Huidenclub zijn deuren voor creatives. Het wordt een plek waar artiesten, kunstenaars en ontwerpers samen komen en samenwerken aan actuele thema’s in het sociaal-maatschappelijke en ecologische domein. Daarnaast worden er in de nabije toekomst onder andere exposities, performances en lezingen georganiseerd. En als een van de eerste verwelkomt De Huidenclub Froukje en Gil the Grid tijdens MOMO Fabrique 2021. 

Hallen aan de Schiehaven

In het oude gebouw van scheepswerf de Delft, naast het geraamte van de reconstructie van het schip de Delft, komt een nieuwe creatief hotspot. De komende 10 jaar wordt deze ruimte gevuld met toffe ondernemers & instellingen. Van Free Run & Urban Sports School RUSH World tot duurzaam winkelcentrum OASE. Een nieuwe plek voor creativiteit en verbinding. OASE vormt met ondernemers, programmeurs en bezoekers een ecosysteem dat laat zien hoe we toe kunnen werken naar een wereld waarin de mens leeft in harmonie met (de natuur en) de rest van de planeet. Met MOMO Fabrique krijg je de kans om een sneak peak te krijgen op deze bijzondere locatie aan het water in de haven. 

BITTER

Waar we vorig jaar nog te gast waren bij Joep van Lieshout gaat we deze editie van MOMO Fabrique langs bij hun kersverse buren. In het pand naast AVL Mundo zijn de eigenaren van Keilecafé druk bezig met het ontwikkelen van een restaurant en club in één. Het restaurant is al open. Op deze bijzondere locaties kan je namelijk nu al genieten van hun Confusion Kitchen. Waar geur, smaak en overall goodness samenkomt in verrassende gerechten. De club opent zijn deuren, na een succesvolle crowdfunding, later dit jaar. Tijdens MOMO Fabrique 2021 krijgen we alvast een (letterlijk) kijkje in de keuken bij BITTER, met een performance van een DJ, lichtkunstenaar en dansers.  

MOMO Fabrique Beste Festival 2020

We zijn met MOMO Fabrique verkozen tot Beste Festival 2020 bij de Rotterdam Music Awards! Super trots op wat we met het MOMO team in deze vreemde tijd hebben weten neer te zetten. En natuurlijk een hele fijne opsteker nadat we eerder MOMO Festival 2020 moesten annuleren.

Bedankt voor al jullie support ❤️

MOMO Fabrique Beste Festival Rotterdam 2020

Over MOMO Fabrique

Wat Motel Mozaique je normaal voorschotelt tijdens MOMO Festival en MOMO Concerts in het centrum van Rotterdam, neemt MOMO je tijdens Fabrique mee naar de andere kern van de stad: de haven. Met MOMO Fabrique verrijkt Motel Mozaique al enkele jaren bestaande en voormalige havenlocaties met muziek en guided tours. Dit om bezoekers en artiesten te inspireren en kennis te laten maken met het (voormalige) Rotterdamse havengebied. 

De afgelopen jaren bleek het rauwe, avontuurlijke stadshavengebied Merwe-Vierhavens (M4H) een mooi strijdtoneel voor MOMO Fabrique. Met block parties tussen gigantische werken van vermaard kunstenaar Joep Van Lieshout, waar hiphop iconen Rico & Sticks (Opgezwolle) en Winne memorabele optredens gaven. In 2019 jaar presenteerde MOMO Fabrique de Vlaamse rockband Triggerfinger in een enorme loods waar vroeger onderzeeboten werden gebouwd, en een concert van rapper Typhoon in de tuin van stadsoase Weelde. 

In september 2020 werd MOMO Fabrique vanwege de coronamaatregelen georganiseerd in de vorm van een ontdekkingsroute die acht keer in een weekend werd georganiseerd, stuk voor stuk uitverkocht. Met memorabele optredens van onder meer S10 en YIN YIN en een ligconcert door Nous Klaer-dj Matthijs. Het festival werd even later verkozen tot Beste Festival van Rotterdam 2020! Op deze voet gaan we in 2021 verder, daarover spoedig meer.