fbpx

Een thuis voor de nieuwe generatie headliners

Met drie dagen vol performances, kunst, tours, en fashion design, sluit Motel Mozaïque een volwaardige en energieke editie van MOMO Festival af. Het festival verwelkomde artiesten en bezoekers van over de hele wereld. Tijdens de twintigste editie van het stadsfestival werden de Rotterdamse podia een thuis voor kunstenaars om elkaar te ontmoeten, te experimenteren en samen te groeien.

MOMO Festival verwelkomde meer dan 100 artiesten die tot de beste vertegenwoordigers van de hedendaagse popcultuur behoren, waarbij muziek, performance, kunst, ontdekkingsroutes en fashion design op soms onverwachte momenten samenkwamen. Internationale en nationale artiesten hebben de zalen gevuld, niet alleen met hun optredens, maar ook door het bijwonen van elkaars shows, het bezoeken van galeries en MOMO Playground, het festivalhart met gratis programma op het Schouwburgplein. STIKSTOF, Christian Löffler & Detect Ensemble, Sylvie Kreusch, Jean-Michel Blais, Katy J Pearson, Voetvolk, Jockstrap, Sad Night Dynamite, Weval (Live) en Mysie behoren tot de vele smaakmakers die op MOMO Festival speelden. 

Sylvie Kreusch by Melanie Marsman

Veel jonge artiesten op MOMO Festival 2022 hebben een sterke band met maatschappelijke vraagstukken. Dit is een generatie kunstenaars die staat voor gendergelijkheid, duurzaamheid, mentale gezondheid en wijst op een nieuw humanisme. Deze thema’s kregen een stem op het festival via Meskerem Mees, Mysie, Fantoompijn, Ariah Lester, Benjamin Kahn en vele anderen. 

MOMO Festival was in beweging, het was levendig en vol energie. Artiesten als Balimaya Project, SHERELLE, MC Yallah & Debmaster, Snapped Ankles en De Schuurman zetten de dansvloeren in vuur en vlam, de reactie van het publiek maakte het tot een feest van collectiviteit.

De artist in residence, de Londense formatie caroline, bracht op het festival hun hommage aan slow life. Tijdens hun residency deed de jonge band speciale optredens in de Arminiuskerk, in Theater Rotterdam en in de tuin van Museum Boijmans Van Beuningen, waar ze het podium deelden met het duo Able Noise.

“Hospitality at Motel Mozaïque was amazing! During our residency at MOMO we were free to play three completely different shows in beautiful locations. An opportunity for us to meet a new audience, grow and experiment!” Alex McKenzie – caroline

MOMO Festival greep dit jaar de gelegenheid aan om de derde en vierde generatie Molukse makers een podium te geven. Binnen deze programmalijn licht MOMO Festival de artiesten LEKRANTY, Gino-Cochise, Mirjam Manusama, RUA en JONES presents Berakar uit. Een  samensmelting van  de verschillende generaties Molukse makers,  kwam tot stand door LEKRANTY, een collectief van dansers en muzikanten waaronder zangeres Julya Lo’ko, haar zoon Gino-Cochise en andere leden van hun familie. In Arminius gaven zij een spectaculair optreden door traditionele Molukse liedjes te vertalen naar de huidige tijd.

Amenti by Melanie Marsman

In 2020 en 2021 kon MOMO Festival geen bezoekers verwelkomen in Rotterdam en besloot het zichzelf opnieuw uit te vinden en zich te richten op de creatieve processen van makers, zo ontstond MOMO Create: door nauwe samenwerkingen met kunstenaars, hun creaties te cultiveren en te ondersteunen. De kunstenaars inspireren Motel Mozaïque om de gemeenschap te versterken en de verbinding met de stad te versterken. Enkele van de betrokken artiesten toonden hun nieuwe projecten tijdens MOMO Festival, zoals de unieke samenwerking tussen Amenti Theatre Company en Manusama Nuance, of de residency van Beau Zwart in BlueCity.

MOMO Playground was een van de rijkste en drukstbezochte gratis programma’s van MOMO Festival in jaren: festivalbezoekers en Rotterdammers genoten van concerten, talks en workshops. Op MOMO Playground lag de focus op duurzaamheid, iets dat als een rode draad loopt door alles wat Motel Mozaïque doet, dit jaar door het promoten van groene initiatieven samen met lokale ondernemers en organisaties. MOMO Playground is een multiculturele ontmoetingsplek waar op zaterdagavond samen met Het Wijkpaleis ook een afvalarme vegetarische iftar werd gehouden.

Data & tickets MOMO Festival 2023

MOMO Festival keert over minder dan een jaar terug: de 21e editie vindt plaats op 13, 14 en 15 april 2023. Earliest Bird-tickets voor drie dagen zijn nu al verkrijgbaar.

Maar uiteraard zien we je graag sneller terug, bijvoorbeeld bij onze MOMO Concerts serie. Met binnenkort Joep Beving, Villagers, Eefje de Visser, DJ Shadow en Spinvis. Of wat later in het jaar bij Orchestra Boabab, Joan As Police Woman, Hiatus Kaiyote, Kokoroko, Alfa Mist, Jacob Banks en De Staat!

Festival news