fbpx

10/04/2012

Rotterdamse Schouwburg

Grote zaal – zitten

21:00

Zita Swoon Group: New Old World

Entree: € 22,00 (ex. servicekosten) / Voorverkoop is gestart, klik hier om direct e-tickets te kopen via de online webshop van Motel Mozaique

De nieuwe voorstelling van Zita Swoon Group getiteld ‘New Old World’ beleeft zijn wereldpremière op dinsdag 10 april 2012 in de Rotterdamse Schouwburg. New Old World is een coproductie van onder andere Motel Mozaique, de Rotterdamse Schouwburg en de Singel in Antwerpen.

Stef Kamil Carlens is de drijvende kracht achter de Antwerpse band Zita Swoon, tegenwoordig met Group achter de naam. Het collectief bestaat uit muzikanten met een open mind mentaliteit die op het podium nooit tweemaal hetzelfde doen. Carlens is componist, tekstschrijver, zanger en muzikant. Indringende songs maakt hij, met een groove die onmiddellijk een groot publiek aanspreekt. Van absurde funk tot traditionele singer-songwriting, met hier en daar vleugjes folk, blues en eightiesdisco. En nu dient zich een totaal nieuw concept aan: Zita Swoon Group met het project ‘New Old World’, een klein orkest met naast de vertrouwde groepsbezetting een strijktrio en een klassieke vleugelpiano. Stef Kamil Carlens en Aarich Jespers schrijven de muziek volledig uit.

New Old World
Carles zegt over het nieuwe project: “Ik ga op zoek naar eenvoudige melodieën en bedenk er een melancholische sfeer bij. Het wordt een soort soundtrack voor hoe ik me voel bij de wereld anno 2012. Door de interactie van de muziek en de beelden willen we het publiek op een poëtische manier iets vertellen over leven in een belangrijk tijdsgewricht.”
“De muziek echoot klanken uit het verleden: The Shadows, Pinguin Café Orchestra en John Cale. Ik kan nog gemakkelijk een nieuwe oude wereld scheppen. Hoe lang hebben wij allen nog die mogelijkheid?”

Drummer Aarich Jaspers voegt daar aan toe: “Ik wil een verzameling muziek maken die nostalgisch en grappig klinkt, met referenties naar oude filmmuziek (bv Nino Rota, Hall Willner, Hayasaka, Charles Dumont…) Soms laat ik me leiden door muziek uit het verleden, referenties aan een bepaalde plaats en tijd. Soms zijn het beelden, foto’s, concerten of films die een aanleiding geven tot het bedenken van een bepaalde sfeer, waaruit muziek ontstaat. ”

Line-up
Aarich Jespers (drums), Stef Kamil Carlens (electrische en akoestische gitaar), Wim De Busser (piano, Farfisa orgel), Tomas De Smet – Moondog Jr, Zita Swoon (contra –en elektrische bas), Jeroen Baert (viool), Karel Coninx (altviool), Seraphine Stragier (cello).

Coproductie
New Old World is een coproductie van de Singel Antwerpen, KVS Brussel, La Filature Mulhouse (FR), de Rotterdamse Schouwburg en Motel Mozaique, met steun van Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse gemeenschap.

Om een indruk te krijgen van de nieuwe voorstelling – die momenteel nog in ontwikkeling is – is er een filmpje gemaakt tijdens de repetities in de Singel:

Concert agenda