fbpx

27/10/2016

€16 (ex. servicekosten)

LantarenVenster

Otto Reuchlinweg 996

Deuren open 20.00 uur
Aanvang 20.30 uur

Admiral Freebee

Het eerste wat opvalt aan Wake Up And Dream, de even warmbloedige als nagelnieuwe Admiral Freebee is de hoes waarop de piepjonge Admiraal wel héél guitig uit de ogen staat te kijken. De muzikanten die meespeelden op zijn alweer zesde album zullen hem vast herkennen. Wekenlang hing de originele foto als een talisman aan de muur in de studio maar niemand zag er een teken aan de wand in, en maar goed ook. Hen was immers verteld – studio technici incluis – dat ze demo’s gingen opnemen. Een grap die de bandiet al hilarisch vond toen de bewuste foto een jaar of dertig geleden werd genomen, zo lijkt het wel, maar vooral een grap die er in feite geen was. Want: een die het beste heeft boven gehaald in alle betrokken partijen.

Goeie zet van Tom Van Laere, die voor het eerst een Admiral Freebee plaat produceerde. Wat levert dat verder op, naast de herontdekking van zijn inner child? Om te beginnen: welgeteld nul liefdesliedjes – ‘Forget about love, wake up and dream’ klinkt het in het majestueuze openingsnummer – maar des te meer over het leven. De zomer, de herfst, de twijfel. Slapen, eten, de dood. Een vriend die zichzelf opsluit in het verkeerde bestaan. De overdaad aan keuzes waarmee de moderne mens verplicht wordt te worstelen. En passant rekent Van Laere af met de romantiek van de maakbare mens; om écht te kunnen dromen, is het maar beter om klaarwakker te zijn en de wereld te zien voor wat hij is, houdt de Admiraal ons voor.

Genoeg stof tot nadenken dus, maar daarnaast bruist en swingt alles aan deze nieuwe plaat, flink voorzien van breed uitwaaierende gitaren, snedige drumpartijen, even smaakvol als swingend blazerswerk en uitbundige vocalen. Tussendoor wordt ouderwets gerockt, of hartverscheurend gepeinsd dan wel vet geknipoogd. Het klinkt allemaal bekend en toch hebben we het nooit eerder zo van Admiral Freebee gehoord, en wordt muzikaal en thematisch nieuw terrein veroverd zonder dat trouwe onderdanen teleur moeten worden gesteld. Op Wake Up And Dream is de Admiraal meer dan ooit Tom Van Laere. Bevrijd van de verplichting iemand of iets te moeten zijn, laat hij zichzelf vrij en ongenaakbaar meevoeren door zijn eigen songs.

Tickets voor Admiral Freebee op donderdag 27 oktober ’16 in LantarenVenster zijn verkrijgbaar via LantarenVenster (online of kassa) en Rotown

Facebook event

Concert agenda