fbpx

Broeder Dieleman maakt landschapsproject over Kleinpolderplein

De Zeeuwse troubadour Broeder Dieleman is dit jaar artist-in-residence op Motel Mozaïque en maakt een landschapsproject over het Kleinpolderplein.

Kunstproject

Motel Mozaïque heeft de Zeeuwse muzikant Broeder Dieleman uitgenodigd tot het maken van een speciaal project geïnspireerd op de bekende verkeersader Kleinpolderplein. Broeder Dieleman duikt diep in de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Kleinpolderplein en de directe omgeving, en gaat dit resultaat als kunstproject presenteren tijdens het festival Motel Mozaïque op vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2016. Deze optredens vinden uiteraard plaats op en bij het Kleinpolderplein zelf. Zoals Broeder Dieleman het Zeeuws Vlaamse landschap en de natuur gebruikt als inspiratiebron voor zijn teksten en muziek, zo doet hij dat nu met het stedelijke landschap van Rotterdam. Op zoek naar verhalen, dialecten, de natuur van de stad, naar het KleinPOLDERplein.

Field-recordings

Broeder Dieleman struint door de wijk Overschie, slaapt bij bewoners, maakt field-recordings, eet onder de snelwegen, duikt in het DNA van het stedelijke landschap. Zoals hij door het landschap van Zeeuws Vlaanderen struinde, langs kreken en dorpen, en Duuzend veugels zag vliegen. Dit leverde in 2012 zijn debuutplaat Alles is IJdelheid op, gevolgd door Gloria en het onlangs verschenen Uut de bron. Dit laatste werk van Broeder Dieleman bestaat uit soundscapes, liedjes, teksten en een boek.

Motel Mozaïque nodigt Broeder Dieleman graag uit op deze manier ook het Kleinpolderplein te ontdekken, te verkennen en te beschrijven… En nodigt iedereen van harte uit het project te komen bewonderen!

Het werk naar aanleiding van zijn verblijf is te bewonderen tijdens zijn optredens:
Zaterdag 9 april ’16 om 15:30-16:00 uur (onderdeel van de gidsentocht naar Kleinpolderplein)
Vrijdag 8 april ’16 15:30 uur en zaterdag 9 april  ’16 van 11:30 en 15:30 (onderdeel van Parfum de Boem Boem)

Dit project is onderdeel van het festival Motel Mozaïque dat jaarlijks plaatsvindt in Rotterdam en dat gastvrijheid en stedelijke transformatie als thema’s heeft. Bij de editie in 2016 worden drie plekken van transformatie in Rotterdam met stadsroutes bezocht en verrijkt met programmering. Landschapsarchitecten vertellen verhalen, dichters als Typhoon en Abdelkader Benali dragen voor en muzikanten treden op. Op het Dakpark Hofplein (het dak van de Hofbogen), in de Hoornbrekerstraat en dus ook op het Kleinpolderplein met het project van Broeder Dieleman. Daarnaast bestaat het programma van het festival Motel Mozaïque uit optredens van bands als DIIV, Damien Jurado, Jamie Woon en Leon Bridges, performances van De Dansers en Lisbeth Gruwez/Voetvolk en diverse beeldende kunstprojecten.

Kleinpolderplein

Het verkeersplein Kleinpolderplein was ooit een polder en wordt in de toekomst ook weer een polder. Op dit moment is het een drukke verkeersader met iconische fly-overs die in de toekomst overbodig zijn. Omdat de houdbaarheid van het beton verstrijkt, en omdat de verkeerssituatie rondom Rotterdam volledig gaat veranderen. Het kunstenaars- en architecten collectief Observatorium en de Werkgemeenschap Kleinpolderpleinpark maken zich sterk voor het behoud van de fly-overs. Om hier het nieuwe park van de toekomst te creëren. Als eerbetoon aan de architectuur en de wederopbouwperiode. Motel Mozaïque en Parfum de BoemBoem haken graag aan bij deze ingrijpende transformatie door routes en programmering aan te bieden op vrijdag 8 en zaterdag 9 april. Deze programmering vind daadwerkelijk plaats op en bij het verkeersplein Kleinpolderplein.

De programmering bestaat uit optredens door muzikant en kunstenaar Broeder Dieleman, verhalenvertellers over de architectuur, dichters en fietsroutes. En ook op zaterdag 16 april presenteren Motel Mozaïque en Parfum de BoemBoem programma’s, flanerend op de fly-over.

Dit project maakt deel uit van de programmering van Rotterdam viert de stad!

Foto’s: Broeder Dieleman bij het Kleinpolderplein (credits: Max Dereta)

BroederDieleman_c_MaxDereta1

 

Festival news