fbpx

Black Country, New Road en meer voor MOMO Create & Perform

We hebben weer een aantal geweldige nieuwe namen toegevoegd aan de line-up van MOMO Create & Perform, ons online festival dat op 23 en 24 april uitgezonden wordt: Black Country, New Road, Meskerem Mees met Spinvis, Prairie WWWW en Aïda Gabriëls met onder meer Amenra-frontman Colin H. van Eeckhout. Tickets voor MOMO Create & Perform zijn hier verkrijgbaar.

Black Country, New Road 

Geen superlatief lijkt te veel om Black Country, New Road te omschrijven – twee singles en wat liveshows waren begin 2020 genoeg om een immense buzz rondom de band te ontketenen. Ook wij waren direct overtuigd: de zevenkoppige formatie was een van de must-sees van MOMO Festival 2020, totdat de pandemie roet in het eten gooide. De piepjonge Britten lieten zich niet kisten. In een jaar dat de hele wereld stil leek te staan, werkten ze stilletjes aan debuutalbum For the First Time, dat afgelopen februari verscheen en volgens The Guardian nu al een van de beste platen van het jaar is. 

Ook de Volkskrant was lovend: ‘Black Country, New Road mag met recht een postpunksensatie heten’, kopte de recensie. Maar eigenlijk schiet die omschrijving tekort: de formatie put uit een breed scala aan invloeden, die ze telkens weer in verrassende nieuwe vormen weet te gieten. Wie had immers gedacht dat freejazz, klezmer en de hypnotiserende praatzang van zanger Isaac Wood zo goed samengaan?  

Tijdens Create & Perform kom je te weten hoe dat unieke geluid van Black Country, New Road tot stand komt. Muziekjournalist en vriend van MOMO Richard Foster ondervroeg de bandleden op afstand over hun werkwijze, inspiratiebronnen en brainstorms. Dit intieme inkijkje mondt uit in een climax: een live-optreden in een van de mooiste zalen van Londen.

Meskerem Mees

Meskerem Mees & Spinvis

In Nederland gelden de zoete popsongs van Meskerem Mees nog als een goedbewaard geheim, maar bij onze zuiderburen gooide de 21-jarige singer-songwriter in korte tijd al hoge ogen. Met haar debuutsingle ‘Joe’ veroverde ze de Belgische ether, en in 2020 won ze Humo’s Rock Rally – een onmiskenbare stempel van goedkeuring.

Tijdens MOMO’s Create & Perform-programma neemt Meskerem Mees ons mee op een visuele tour door haar thuisstad Gent. Op welke plekken kan ze altijd rekenen op een inspiratieboost? Hoe heeft de stad haar gevormd? En welke invloed heeft de omgeving op haar maakproces? De eindhalte van de rondleiding: een optreden in een knus Gents café – de allereerste plek waar Meskerem Mees het podium op mocht klimmen.  

Mees gaat dit avontuur niet alleen aan: tijdens de wandeling wordt ze vergezeld door niemand minder dan Spinvis, misschien wel Nederlands favoriete troubadour en zolderkamermuzikant. Als het over inspiratie en muzikale creatie gaat, kunnen we ons haast geen betere gesprekspartner voorstellen.

Prairie WWWW

Prairie WWWW

Bestaat er zoiets als een gedeelde Taiwanese cultuur en identiteit? Op haar nieuwe EP gaat de experimentele formatie Prairie WWWW uit Taipei op zoek naar een antwoord op die vraag. Het drie nummers tellende Formosan Dreams is een kaleidoscopische hervertelling van de verzwegen geschiedenissen, oude volkslegendes en muzikale tradities van Taiwan – maar dan wel in een modern sonisch jasje. 

Het vergt heel wat graafwerk om eeuwenoude, haast vergeten verhalen op te duikelen, vooral in een land dat vele etnische bevolkingsgroepen telt en bovendien eeuwenlang gekoloniseerd is geweest door verschillende mogendheden. De vijf bandleden van Prairie WWWW gingen de uitdaging aan en vertellen over hun zoektocht in MOMO’s Create & Perform-programma. Ze sluiten af met een optreden op een unieke locatie op het Taiwanese platteland, die perfect aansluit op de bijzondere geschiedenis van het land. 

Aïda Gabriëls (c) Sebastiaan Peeters

Aïda Gabriëls 

De Bijbelse figuur Salomé brengt al eeuwen de verbeelding van mannelijke kunstenaars op hol. De verleidelijke prinses was een inspiratiebron voor talloze schilders en dichters, en Oscar Wilde schreef een inmiddels wereldberoemd toneelstuk over haar onweerstaanbare dans van de zeven sluiers.

Maar wat blijft er van Salomé over als je haar stript van die geile, mannelijke blik? In de interdisciplinaire opera Dance of the Seven Veils ontdoet de Vlaamse regisseur Aïda Gabriëls de prinses van de stereotypes en clichés die haar al honderden jaren achtervolgen. Wat blijkt? Achter de sluiers van Salomé schuilt zoveel meer dan alleen een femme fatale. 

Aïda Gabriëls’ talent om muziek, mode, dans en beeldende kunst met elkaar te vermengen tot een crossmediaal spektakel komt ook in deze voorstelling weer tot zijn recht. Onder meer sopraan Astrid Stockman, danser German Jauregui en beeldhouwer Rui Barros werkten eraan mee. Bovendien is er een hoofdrol weggelegd voor Colin H. van Eeckhout, frontman van post-metalband Amenra, een van de absolute hoogtepunten van MOMO 2018. 

Dance of the Seven Veils gaat in mei in première tijdens Festival O., maar tijdens MOMO Create & Perform krijg je alvast een blik achter de schermen: van de locatiebezoeken tot de repetities. Een exclusief tipje van de sluier dus.

Festival news