fbpx

Bedankt!

Motel Mozaique zit er op, en wat was het weer een fijne editie! Bedankt voor jullie enthousiaste bijdrage aan het festival, zowel de artiesten als wij als organisatie zijn zo blij met een publiek dat overal voor in lijkt te zijn en zich wil laten verrassen, de moeite neemt om het programma te ontdekken, het hele weekend aanwezig is, overdag, ’s avonds en ’s nacht actief is en de halve stad door gaat om zoveel mogelijk van het programma te zien en te beleven. Daarom zien we jullie natuurlijk graag weer terug op Motel Mozaique. De volgende editie staat gepland voor 7 & 8 april 2017!

Motel Mozaique daagt artiesten uit

Het Motel Mozaique Festival beleefde afgelopen weekend een drukbezochte zestiende editie met veel hoogtepunten, zoals Marlon Williams die zowel Arminius (3voor12 sessie) en Rotown plat speelde, en performancekunstenaar Gaëtan Rusquet die talloze festivalbezoekers compleet versteld deed staan met een ballonnen-act zoals zij die niet eerder zagen. Daarnaast werden diverse artiesten, waaronder Spinvis & Mauro Pawlowski, Maarten Vos & Gregory Frateur, Broeder Dieleman en Typhoon, door het festival uitgedaagd om speciale projecten te doen.

Tot de muzikale hoogtepunten van het festival behoorden opvallend veel nieuwkomers: aanstormend countrytalent Marlon Williams, Meatbodies die met hun keiharde garagerock weinig heel lieten van Rotown, Andra Day met haar mix van jazz,soul en doo-wop in nieuwe festivallocatie Annabel, de ijzig koele post-punk van Protomartyr en Amanda Bergman die de volledige Paradijskerk aan haar lippen had hangen. Ook songwriter Damien Jurado, die zijn nieuwe album aan het publiek voorstelde, en het internationale gezelschap S t a r g a z e gooiden hoge ogen. Laatstgenoemde deed dat met de wereldpremière van hun zo analoog mogelijke vertaling van de ‘Hi Scores’ EP van het legendarische Boards Of Canada.

Bezoekers, pers en organisatie waren ook zeer onder de indruk van de Franse performancekunstenaar Gaëtan Rusquet, door de bezoekers ook wel ‘Ballonnenman’ genoemd. In de hal van de Rotterdamse Schouwburg hield de jonge performer een vrij bizar, maar zeer indrukwekkend ballonnengevecht met zichzelf. Een ander hoogtepunt van het uitgebreide performanceprogramma was Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan waarbij de Vlaamse danseres van Voetvolk de dialoog aanging met de muziek van Dylan.

Speciale projecten

Voor het nieuwe muziekproject GrensGeluid, een samenwerking van Beste Buren, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Motel Mozaique, werden duo’s gevormd door Nederlandse en Vlaamse muzikanten. Spinvis & Mauro Pawlowski en cellist Maarten Vos & Gregory Frateur van Dez Mona vormden de eerste duo’s en werden uitgedaagd om grensoverschrijdend te werken. Spinvis en Mauro speelden een droogkomische show over een dronken hond en koprollende tomaten. Zij reageerden live op vooraf gefilmde levensgrote projecties van henzelf die samen een band vormden op een scherm. Maarten Vos zijn cellopartijen vermengd met postrock-achtige elektronicaklanken en de intense zang van Gregory Frateur vormden ook een prachtig geheel waarbij op bepaalde momenten zelfs het stof van de kroonluchters in de Paradijskerk trilde. Voor beide duo’s is al direct interesse getoond door Vlaamse en Nederlandse zalen dus Grensgeluid krijgt ongetwijfeld snel een vervolg.

Broeder Dieleman maakte een landschapsproject over de bekende verkeersader Kleinpolderplein. De Zeeuwse troubadour dook hiervoor diep in de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Kleinpolderplein en de directe omgeving. De resultaten van zijn onderzoek presenteerde hij tijdens het festival, bestaande uit drone-achtge muziek met oude en nieuwe teksten, verhalen en field recordings. Deze concerten en presentaties vonden daadwerkelijk plaats op de bijzondere locatie Kleinpolderplein. Op zaterdag 16 april volgt het eindresultaat van dit speciale project, Broeder Dieleman treedt dan op wanneer het Kleinpolderplein voor één dag stadspark wordt!

Tijdens de kick-off avond van Motel Mozaique liet Typhoon zich op verzoek van Motel Mozaique “BinnensteBuiten” keren in een live-interview. Deze unieke en vooral erg grappige avond werd afgesloten met een intiem optreden van Typhoon waarbij hij een nieuwe kant van zichzelf liet zien. Geen rap of spoken word dit keer, maar echt zingen. To be continued..

Volgeboekte routes

De Gidsen van Motel Mozaique organiseerden een twintigtal tochten met Transformatie als rode draad. Stuk voor stuk waren deze opvallende routes volgeboekt en voerden zij onder meer naar drie plekken van transformatie: Kleinpolderplein, Dakpark Station Hofplein en het Baankwartier. Zo was er My First Motel voor de allerkleinste festivalbezoekers, een tour langs de meest opvallende street art die Rotterdam rijk is, een speurtocht door het zogenaamde ‘Kabouterdorp’ en een route langs plekken die onverstoorbaar hetzelfde blijven terwijl alles om hen heen veranderd. Op de routes kwamen de deelnemers oog in oog te staan met o.a. Typhoon, Drummakid, Jordy Dijkshoorn (De Likt), Half Way Station en Ntjam Rosie.

Data Motel Mozaique 2017 Festival

De 17e editie van het Motel Mozaique Festival vindt plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 april 2017 op diverse locaties in de binnenstad van Rotterdam.

Foto: Gaëtan Rusquet door Nick Helderman

Festival news