fbpx

Balimaya Project X 3voor12

Atze de Vrieze van 3voor12 ging in afgelopen week in gesprek met Yahael Camara Onono, de frontman van en het brein achter Balimaya Project:

Tussen alle postpunk-booskijkers en stemmige singer-songwriters staat komende week op Motel Mozaique ook een band die gegarandeerd een collectieve glimlach tevoorschijn gaat toveren: Balimaya Project, een collectief uit Londen dat een levenslustige ode brengt aan de West-Afrikaanse diaspora.

Het kan soms een eindeloos heen-en-weer zijn om een interview met een muzikant te regelen. Moeilijk qua data, management dat lastig doet, communicatie die vastloopt. Maar soms, heel soms, gaat het zo makkelijk als met Yahael Camara Onono. Maar wat wil je ook: de Engelse percussionist leidt een zestienkoppig mandé-collectief genaamd Balimaya Project, en dat vergt naast muzikale ook communicatieve skills. 

Balimaya Project Motel Mozaique 2

Het leven is een feest, maar de slingers moet je zelf ophangen. Die gedachte komt direct op als Yahael Camara Onono in beeld verschijnt. Het is donderdagmiddag en het regent in Londen, maar achter hem wuiven de palmbomen en kietelt een felblauwe zee een gouden strand. ‘Natuurlijk zijn die echt’, lacht Onono op de retorische vraag over zijn Zoom-background. Dat hij een goedlachse man zou zijn viel wel te verwachten, want zijn Balimaya bruist en golft van de levensenergie. Het project schoot wortel in de Londense jazz en laat de West-Afrikaanse mandémuziek horen met al zijn gecontroleerde kracht. Van wild knetterende trompetsolo’s tot super intieme grooves. Rode draad: Onono’s percussie.

Lees het volledige interview op 3voor12

Balimaya Project speelt op vrijdag 22 april in Theater Rotterdam tijdens MOMO Festival. Tickets voor de vrijdag (of passe-partouts voor 2 of 3 dagen MOMO Festival) zijn nog verkrijgbaar!

Festival news