fbpx

Anne-Fay introduceert Witte de W. Straat

Anne-Fay Kops speelt een prominente rol tijdens MOMO19. Op drie verschillende manieren: tweemaal met de live muziekact Anne-Fay en daarnaast met het spelen van drie scenes uit Reaspora: haar voorstelling-in-ontwikkeling over de zoektocht naar haar roots.

‘Onze voorouders hebben de halve wereld over gereisd op zoek naar een beter leven. Wij hebben nu dat goede leven, maar we weten maar weinig van wat onze voorouders hebben moeten doorstaan.’  -Anne-Fay

Samen met haar broer Felix Kops (documentairemaker) werkt zij momenteel aan de realisatie van het project Reaspora, over hun persoonlijke zoektocht naar hun eigen roots in de landen van herkomst. Voor de pop-up performance van Reaspora heeft Anne-Fay zich door MOMO laten inspireren: de scènes worden gespeeld op bijzondere locaties én worden gepresenteerd in de vorm van een route. Deze drie scènes gaan over eten, haar(dracht) en Nederlandse zeehelden. De locaties waar deze scenes zullen plaatsvinden houden we nog even geheim.

Witte de W. Straat
Hier wordt een (levend) standbeeld voor Witte de With onthuld: was het een held of een schurk? In een toespraak vertelt zijn achter-achter-achter-achter kleindochter (gespeeld door Anne-Fay) wat de With voor Nederland heeft betekend. Het straatnaambordje waarin de straat gespeld is als Witte de W. Straat, zoals bij criminelen de achternaam ook wordt afgekort tot één letter en het gebruik van een censuurbalkje over de ogen van het standbeeld, dragen bij aan het in twijfel brengen van de verheerlijking van de geschiedenis. Ter afsluiting speelt Anne-Fay haar nummer Dear God, over de misstanden in de wereld die van alle tijden lijken te zijn.

Black Hair Quiz
In een Wig House doen we een quiz over zwart haar: Haarnetje op haarnetje af. Je raadt het al, geïnspireerd op petje op petje af van Holland Sport. We nemen de kijker mee in de wereld van zwart haar en de bijbehorende miljoenindustrie die draait op een onnatuurlijk schoonheidsideaal. Zo was Michelle Obama tijdens de termijnen van Barack nooit in het openbaar met haar natuurlijke haar, maar altijd met stijl haar.

Surinaamse keuken
“Onze opa heeft niet van de Surinaamse cultuur doorgegeven, onze moeder kan dus niet Surinaams koken.” aldus Anne-Fey en Felix Kops. Met de oude Surinaamse bewoners van verzorgingstehuis de Leeuwenhoek worden de bezoeker meegenomen op een reis van Afrika en China, naar Suriname. De Surinaamse keuken is het bewijs dat verschillende culturen samen voor magie kunnen zorgen. Het geheel is meer dan de som der delen.

Ga mee met deze tocht! Lees hier meer.

 

Festival news