fbpx

MOMO X Amenti

Motel Mozaique en Gil the Grid werken al 4 jaar samen. Maar vanaf dit jaar hebben ze besloten om hun langdurige samenwerking naar een hoger niveau te tillen en een 2 jaar durend partnerschap aan te gaan dat begon met een ontmoeting tussen Gil The Grid en Harry Hamelink in Praag. Dit is een partnerschap tussen mensen met een gelijkaardige mentaliteit en motivatie. Het is een partnerschap gedefinieerd door innovatie in de kunst, diversiteit, inspiratie en co-creatie.

Gil the Grid & Harry Hamelink 

Het jaar is 2017: Gil the Grid treedt op met Sevdaliza in Praag, en Harry Hamelink, oprichter van Motel Mozaique, kwam kijken naar het optreden. Harry was verbluft door Gil’s optreden, en er ontstond meteen een band tussen de twee. Harry nodigde Gil uit om zo snel mogelijk op MOMO te komen optreden, en zo was Anima Animus, een duet tussen Gil en Wesley Rommy, al onderdeel van MOMO Festival in 2018.

Dit was het begin van een steeds belangrijker wordende rol van Gil in het programma van het festival. Een reeks opmerkelijke optredens, workshops en fototentoonstellingen met Gil’s signatuur werden door MOMO gehost, zoals de Elemental Exchange op het Schouwburgplein, Ayahuasca en de Cacao Ceremonie (MOMO Festival 2019), en Kali (MOMO Fabrique 2021). 

Gil the Grid “kent de kracht van dans als geen ander”. Dans hielp Gil te helen en een donkere periode in zijn leven te overwinnen. Hij toerde de wereld rond als vaste danser en choreograaf voor Sevdaliza en won in 2017 de finale van Holland’s Got Talent. Een sterk gelovige in het idee dat dans helpt trauma’s te helen en zelfverbetering faciliteert, richtte hij het Amenti op. 

Gil en Harry hebben een zeer vruchtbare relatie, en beiden hebben een zeer bijzondere kijk op creatie die hen uitdaagt om uit hun comfort zone te stappen. Het is soms onbeschrijfelijk wat er tijdens hun sparringsessies tot stand komt. En met de hulp van MOMO’s team zijn hun ideeën uitgegroeid tot prachtig afgeronde eindproducten.

Amenti Theater Company's first performance @ MOMO Festival 2018

Het “Waarom”: motivatie & inspiratie

De filosofie van Motel Mozaique roept op tot “innovatie in de kunst”, ze streven naar het creëren van “een plek waar kunstenaars op alle niveaus de ruimte en de uitdaging krijgen om nieuwe projecten aan te pakken”. De individuele ontwikkeling van kunstenaars is van essentieel belang voor MOMO’s motivatie om de context te zijn voor nieuwe kunstontwikkelingen, begeleiding en kunsttentoonstellingen. 

In lijn met wat MOMO te bieden heeft, streeft Gil the Grid naar een sterker dansgezelschap “dat internationaal erkend wordt als een van de weinige professionele zwarte gezelschappen”, terwijl hij zichzelf ontwikkelt als internationaal theatermaker en stem geeft aan ongehoorde verhalen. 

Gil the Grid en MOMO, in het bijzonder Harry Hamelink, delen dezelfde motivaties en denkwijze. Dit dreef hen om samen aan een lange termijn reis te beginnen. 

Doelen voor de toekomst

Het team van Motel Mozaique zal de evolutie van Gil ’the Grid’ Gomes Leal in zijn individuele creatieproces faciliteren, alsook de verdere vooruitgang van Amenti Theater Company. Het tweejarige ontwikkelingstraject wordt ondersteund door Gil’s unieke manier om de realiteit en de status quo van de maatschappij in vraag te stellen, terwijl hij mensen samenbrengt via rituelen en mythische verhalen.

Motel Mozaique zal Gil en Amenti bijstaan in elke stap van het traject, van financieel advies tot spannende programma’s op bijzondere locaties, en nieuwe samenwerkingen tussen kunstenaars van verschillende disciplines.

Een paar voorstellingen zijn al in de maak, geleid door de waarden en ambities van zowel MOMO als Gil. Lilith, de theatervoorstelling die in première gaat op MOMO’s komende editie van april 2022, is een verhaal verteld door de ogen van een vrouw, symbool voor onderdrukte vrouwelijke energie en seksualiteit, een energie die de kracht heeft om de wereld te veranderen als ze wordt losgelaten.

Amenti Theatre Company door Mark Engelen - header
Amenti Theatre Company – Lilith @ MOMO Festival 2022

Later zal een onderzoeksreis naar Senegal en Mali tot doel hebben een verbinding tot stand te brengen met Gil’s wortels, een geschiedenis van tot slaaf gemaakte voorouders, die door vroegere veroveraars is vervormd en verbrand: “Voor Gil als maker, maar bovenal als mens, is het van het grootste belang om zijn verhaal voor zichzelf te schrijven. Daarom gaan we naar het moederland, voordat we in het maakproces stappen van Nom.Nos, dat we zullen coproduceren met Ulrike Quade Company.”

Houd zeker alle innovatieve, spannende projecten in de gaten die deze samenwerking tot leven zal brengen. We zijn zeer trots om opnieuw samen te werken met Amenti, en we kunnen niet wachten om onze resultaten te tonen!

Festival news

Create news