fbpx

Motel Mozaique ’11

Programma

Ben Howard, James Blake, Lykke Li, Belle and Sebastian, The Coral, Josh T. Pearson, Villagers, Dum Dum Girls, Battles, Darkstar, Agnes Obel, José Gonzàlez performing with The Gothenburg String Theory, No Age, WU LYF, Architecture in Helsinki, The Bees, Dan Deacon, Factory Floor, James Vincent McMorrow, Alexi Murdoch, Veenfabriek, Massimo Furlan, Beardyman, Alamo Race Track, Room100, Daniela Swarowsky, Freedom Enterprise, Dario Totorelli, Jonas Vorwerk & Yoren Schriever en vele anderen

3voor12 sessies

Bekijk hier de 3voor12 sessies van Motel Mozaique 2011, met o.a. Josh T. Pearson, Villagers, Alexi Murdoch, James Vincent McMorrow, Architecture In Helsinki en Josh Ritter

In de pers

Donderdag 7 april 2011
Terwijl de vijf lokale heren van percussieband Convoi Exceptional buiten staan te wachten tot het muzikale stokje kan worden doorgegeven, wordt al snel duidelijk dat niet iedereen meer in de kerk past. Na een enkel nummer binnen de muren banen ze zich dan ook een weg naar buiten om daar energiek verder te spelen, terwijl de transparante kerk wordt opgeblazen. Het feestgedruis en gejuich op het moment dat dit eenmaal voltooid is, is lichtelijk uitzinnig te noemen. Wij kunnen alleen maar concluderen dat het een geweldige start was van deze elfde editie Motel Mozaïque! (cuttingedge.nl)

Vrijdag 8 april 2011
Motel Mozaïque is sinds een aantal jaar een zeer geliefd festival voor velen. Folk liefhebbers, beat junkies en indie kids zorgen in 2011 wederom voor een uitverkochte editie. Naast de muziek is er dit weekend in Rotterdam nog veel meer te beleven in de vorm van allerhande exposities en kunstmanifestaties. Het geeft de stad, en daarmee het festival een prettige vibe. Het weer help daar ook een handje bij. (festivalinfo.nl)

WU LYF is net klaar als er in het midden van de zaal iemand bezig is een schedel op een paal te monteren. Het is Dan Deacon, een corpulente en met uilenbril getooide New Yorker die graag spelletjes speelt met het publiek. Denk aan het soort oefeningen wat de marketingafdeling van een stofzuigerfabrikant doet tijdens een weekendje teambuilding. Allemaal door de knieën en wijzen naar de enige die niet zakt, allemaal in hetzelfde ritme springen, allemaal zwaaien naar de mensen op het balkon en natuurlijk een dancecontest. Met zijn enthousiasme en kolderieke aankondigingen weet hij zonder dat er een noot geklonken heeft het publiek al op zijn hand. Hij stort vervolgens een enorme bak electronische beukmuziek a la Jason Forrest over het publiek uit, met verwrongen techno, gabber en breakcore. (oor.nl)

Zaterdag 9 april 2011
Genieten in de kerk van Motel Mozaique
Stuart Murdoch klom zingend over de balkons, danste wellustig over het podium en wist een knappe balans te vinden tussen uitbundige meeklap-liedjes als The Boy With The Arab Strap en omfloerst gezongen hypergevoelige nummers als The State I’m In. (De Volkskrant)

Enfin, we gaan nog steeds zeer gelukkig naar huis dankzij Belle and Sebastian, terwijl we Stuart Murdoch nog dansend bij de afterparty onder leiding van dj St. Paul tegenkomen. Met een paar Dum Dum Girls aan zijn zijde. Het zal ook weer eens niet. (kickingthehabit.nl)

Na twee dagen festival is de behoefte aan verantwoorde muziek wel verzadigd. Beardyman is daarom een prima keuze als afsluiter. De Brit is human beatboxer, maar zijn optreden valt niet onder de hiphop, maar dance. Met behulp van een enorme lading elektronica creëert Beardyman ter plekke zijn eigen floorfillers. Zijn aanpak garandeert dat hij aan geen enkel genre is gebonden en hij gaat dan ook van techno naar dubstep via semi-covers van ‘Smack My Bitch up’ en ‘Hey Mickey’. Vooral niet te serieus allemaal: het is zaterdagavond en de handjes moeten de lucht in. Ondertussen is het bij al dat populisme wel razend knap wat Beardyman doet. (kindamuzik.net)

Achteraf
De ‘punkkeuken’ serveerde muskusrat en afvalsoep en logerende festivalgasten werden gewekst door vrouwen verkleed als suikerspin. Maar de elfde editie van Motel Mozaique was vooral geslaagd dankzij het mooie programma. (NRC)

De organisatie mag tevreden terugkijken op het festival, want 3VOOR12 gaf maar liefst vijf optredens een cijfer van negen of hoger. Bovendien hebben we maar twee onvoldoendes uit hoeven delen. Verder was de kwaliteit overwegend hoog. Weliswaar vielen er een aantal zesjes, maar de meeste bands scoren hoger dan een 7.
Met een dikke 9,5 is James Blake duidelijk de grote winnaar. De Londenaar liet zien dat hij de hype rond zijn muziek volledig waar kon maken. De conclusie van Atze de Vrieze: “Je komt niet vaak muzikanten tegen die zo nadrukkelijk hun eigen pad volgen en er ook nog eens zo goed in zijn. Heel erg goed zelfs.”
Verder valt op dat de ouderwetse singer-songwriters dit jaar erg hoog scoren. Zowel James Vincent McMorrow, Josh Ritter als James T. Pearson scoren een 9. (3voor12.vpro.nl)

Korte documentaire

Marcel Haug / Artistic Vice maakte een kort filmpje van Motel Mozaique 2011 met sfeerbeelden van de openingsavond, Plaza Mozaique, Parfum de BoemBoem en het slaapproject.

Fotoverslag

Credits: Fred Ernst en Coen Kossmann (festival) en Taufiq Hosen (slaapproject)