fbpx

Motel Mozaique ’10

Programma

Admiral Freebee, Angus and Julia Stone, Band of Horses, Crystal Antlers, DM Stith, Daedelus, Everything Everything, Fink, Fool’s Gold, Fuck Buttons, Hudson Mohawke, Isbells, Moss, Mulatu Astatke & The Heliocentrics, Mumford & Sons, Noah and the Whale, Ramsey Nasr, Soil & “Pimp” Sessions, The Gaslamp Killer, The Irrepressibles, United-C, t.r.a.n.s.i.t.s.c.a.p.e. en vele anderen

3voor12 sessies

Bekijk en luister hier de sessies die 3voor12 opnam met o.a. Mumford & Sons, Fink, Admiral Freebee, Benni Hemm Hemm en Fuck Buttons

In de pers

Festivalinfo: Als er een ding wel weer duidelijk is geworden na deze editie van Motel Mozaïque, is het wel dat er veel meer is dan hooligans en Feyenoord-supporters in Rotterdam. Niet voor niets koos men het thema “de zachte stad” uit. Alhoewel de muzikale hoogtepunten snoeihard waren, was de gehele ambiance dit weekend zacht, zoals dat bij een festival hoort. Motel Mozaique is dan ook veel meer dan bandjes kijken. Niet voor niets waren de slaapplaatsen eerder uitverkocht dan de festivalkaarten. Motel Mozaique is Rotterdam beleven. En dan krijg je er nog een rits topbands bij ook. Tot volgend jaar.

KindaMuzik: Binnen vijf minuten nadat Gaslamp Killer z’n eerste bom dropt, verandert de dansvloer in een moshpit vol krioelende lichamen, springende benen en zwaaiende armen. Welke andere dj lukt dat? En welke andere dj schakelt binnen drie platen van Mr. Sandman (“give me a bitch”) naar Braziliaanse muziek en Justice? Gaslamp Killer is de dolgedraaide kers op de verjaardagstaart van Motel Mozaïque.

OOR: Raar maar waar: de slaapkaartjes van Motel Mozaïque verkopen sneller uit dan de tickets voor het festival zelf. De reden begrijp je pas als je zelf blijft slapen op het festival; het is een unieke belevenis om wakker te worden in de etalage van een galerie of een tent midden op het schouwburgplein, wakker geknuffeld of geaaid door een van de ‘minnen’ van het festival en vervolgens van ontbijt te worden voorzien. Het zijn dat soort activiteiten die het festival zijn grootste bestaansrecht en unieke karakter geven.

Dag twee begint dan ook niet ’s avonds pas wanneer de eerste bands aantreden, maar net na het middaguur. Plaats van handeling is het Schouwburgplein, waar de VPRO een kerk heeft opgetrokken voor speciale sessies en waar Fuck Buttons de laatste restjes slaap uit de ogen laat trillen. Of de buren op hun hoefjes laat schudden. Hoefjes? Ja, pal naast het kerkje is een complete schapenwei opgetrokken waar bezoekers kunnen vilten met schapenwol. Het is een van de activiteiten die bij het speciale gidsenprogramma van het festival horen. Tientallen vrijwilligers nemen groepjes bezoekers mee voor een tocht langs verschillende bijzondere locaties in de Rotterdamse binnenstad en geven uitleg. Gewoon in het zonnetje zitten en genieten van de mensen en de klanken die over het plein langskomen kan ook en tussen de festivalgangers zitten ook talloze kleurrijke passanten die genieten van de bijzondere sfeer.

VPRO 3voor12 na afloop van MM10 in gesprek met Harry Hamelink: Het Plaza Mozaique op het Schouwburgplein was een goed voorbeeld van deze zachte stad. Een kerk, met onder meer optredens op het 3VOOR12-podium, een grasveld met grazende schaapjes en louter stralende gezichten. Dat zelfs de zon twee dagen lang in volle glorie straalde kon wat dat betreft geen toeval zijn. “We waren op voorhand best een beetje huiverig om van het Schouwburgplein het centrale punt te maken. Het is natuurlijk vrij kil en kaal, maar biedt daarentegen ook veel kansen. Dat heeft gewerkt. Wij vergeten als organisatie wel eens wat voor impact Motel op de mensen heeft. Iedereen was blij en opgetogen. Dat komt deels door de sterke programmering, maar ook door onze aanpak. We prikkelen mensen. We leggen niemand wat op, Motel is twee dagen een ideale wereld vol vrijheid. Daarom zijn de Gidsentochten ook van essentieel belang. We willen de mensen op onderzoek uitsturen om onbekende verhalen op te duiken, emoties te delen en grenzen op te zoeken. Motel moet en zal verrassen.”

Korte documentaire

Mooie video-compilatie van Motel Mozaique 2010 door Marcel Haug / Artistic Vice. De video geeft een goed beeld van wat het festival allemaal omhelst naast de vele muziek optredens, met o.a. Plaza Mozaique op het Schouwburgplein.

Fotoverslag

Het fotoverslag aan de rechterzijde is gemaakt door Fred Ernst