fbpx

MOMO Festival 2019

Motel Mozaique (MOMO) kijkt met grote tevredenheid terug op een succesvolle editie van het festival. Het internationale festival voor urgente muziek, performance en kunst, gebruikte de stad Rotterdam als podium en inspiratiebron en heeft gastvrijheid als kernwaarde. Van 18 tot en met 20 april 2019 nam MOMO de bezoeker mee op avontuur met concerten, feesten, voorstellingen en tours in popzalen, clubs, kerken, filmhuizen en bouwplaatsen.

“Wat ik zo bijzonder vind aan Motel Mozaïque, is dat het na 19 jaar nog altijd niets aan creativiteit heeft ingeboet”, aldus Saïd Kasmi, de Rotterdamse wethouder van Cultuur, Toerisme en Onderwijs in zijn openingswoord op donderdag 18 april in TR Schouwburg

Dit jaar telde het festivalprogramma ruim 150 concerten, performances, tours en wereldpremières van (inter)nationale artiesten. Zo’n dertig guided tours introduceerden de festivalbezoekers en artiesten tot onontdekte verhalen en locaties in de stad. Onder de hoogtepunten waren de optredens van Apparat, Melanie De Biasio, Grandbrothers & Ensemble, KOKOROKO, Fontaines D.C., Georgia, 155, Helado Negro, RIMON, Grande Loge, Pom Poko en Yussef Dayes, evenals de bijzondere optredens van Outlet Drift en Altin Gün op een bouwplaats, terwijl muzikant Binkbeats improviseerde met danser Gil the Grid. De laatste had een prominente rol tijdens het festival, Gil the Grid maakte net als onder andere Winne, Anne-Fay en Aileigh Awad/Bear Valour, onderdeel uit van het LIQUID-programma van het festival. In de première van Aileigh Awad’s voorstelling met Bear Valour onthulde deze Rotterdamse muzikant zijn transitie.

MOMO = LIQUID

Met het LIQUID-thema breekt MOMO los van vastgeroeste normen en tradities, waarbinnen artiesten en kunstenaars tijdens het festival de kans hun zoektocht naar eigen identiteit, gender en roots te presenteren in vormen die de grenzen tussen kunstdisciplines doen vervagen. Van muziek en dans tot ceremonies en een ART Motel. Elkaar ontmoeten en inspireren, dat is waar het op het festival om draait.

Naast artiesten, presenteerde MOMO op het festival meer dan vijftig makers, initiatieven en kunstenaars op diverse podia en bijzondere locaties verspreid over de binnenstad van Rotterdam. Nieuw waren de samenwerkingen met onder andere Roodkapje, BAR, Codarts, MAMA, Queer Rotterdam en HUNNA. Op het gratis toegankelijke Plaza Mozaïque, dat dit jaar terugkeerde op Schouwburgplein, presenteerde het festival een uitgebreid muziekprogramma in samenwerking met Codarts en het nieuwe Market Mozaïque. Op deze markt toonden jonge Rotterdamse makers en ondernemers nieuwe, duurzame manieren van consumeren, zoals het kleding swappen van Awearness Kollektif.

Sociaal experiment

Tijdens het festival voerde MOMO een sociaal experiment uit met de invoering van een positieve vervuilerstaks: de groene korting. Elke bezoeker ontving korting wanneer diegene met het openbaar vervoer, fiets of lopend naar het festival kwam. Uit eerste peilingen blijkt dat bijna de helft van de bezoekers de groene korting ophaalden en bewust kozen om met een duurzaam vervoersmiddel naar het festival te komen. Met een experiment als de groene korting wil het festival actief bijdragen aan een gastvrijer en duurzamer Rotterdam.

Thank You MOMO for being such a great platform for artists like ourselves, to show our craft, way of life and share all that we are with a huge and loving audience” – Gil the Grid