fbpx

Bazar Curieux 2008

Met o.a. TV On The Radio, Micachu & The Shapes, Tim Exile, Root Manuva, Benga, zZz, Yacht en Abe Vigoda

Volkskrant
Als ‘het kleine zusje van’ moet het Bazar Curieux festival in Rotterdam altijd opboksen tegen Motel Mozaïque; dat meerdaagse Motel Mozaïque dat de reputatie heeft elk jaar de krenten uit de alternatieve poppap te vissen. Bazar Curieux moet het meestal doen met prille acts die nog voor de frontlinie van de pop uitlopen.

In september, aan het eind van het festivalseizoen, is het aanbod van interessante internationale acts al behoorlijk geslonken. Daarom werd Bazar dit jaar dan ook ruim twee maanden opgeschoven. En zie: een nieuw blakend Bazar herrees met een programmering die zowel avontuur als kwaliteit uitstraalt.

VPRO’s 3VOOR12
Zuid is het afvoerputje van Rotterdam, het is één grote achterstandswijk. Aan de verkeerde kant van de Erasmusbrug, de brug die zuid met de rest van de stad verbindt, heb je niets te zoeken. De plaatselijke VVV bevestigd dat: de citymap met bezienswaardigheden eindigt voor de Erasmusbrug.
Een hele uitdaging dus voor zij die dan ook maar iets aan dit beeld van Rotterdam-zuid willen veranderen. Sinds Bazar Curieux na de sluiting van Nighttown in de maassilo op zuid zit, lijkt het festival zich een nieuw doel te hebben gesteld: zijn publiek laten zien wat er in die zogenaamde afvoerput te beleven valt. Met de komst in de maassilo organiseert het festival evenals zijn grotere zus Motel Mozaique ’s middags gidstochten. Richtte de eerste editie zich nog vooral op de markante maassilo, vorig jaar gingen de tochten al naar buiten, de wijk in. Dit jaar stonden zelfs fietsen klaar om de deelnemers door zuid te loodsen.

Wanneer Micachu & The Shapes nog spelen in de middle hall, staat het publiek al rijen dik voor het podium van de grote zaal. In afwachting van de band van de avond. Misschien wel de band van het jaar: TV on the Radio. Het enige, doch vermakelijke uitzicht op dat moment is de bilspleet van de roadie. De eerste grappen zijn al klaar. Grappen die ‘rete’dicht bij de waarheid zitten: Tv on the Radio is retegoed, retestrak.

De franje ontbreekt ook dit jaar weer niet op Bazar Curieux

Motel Mozaique en Bazar Curieux hebben er een sport van gemaakt: gidstochten en kleine performances aanbieden aan het publiek. Ook vandaag weer. Na een soort familiemiddag met een kleine groep festivalbezoekers in de stad is het vanavond voor wie het wil ook weer prijs tijdens de micro performance.