Travelling Embassy of Rockall

Op Motel Mozaïque arriveert the Travelling Embassy of Rockall uitgerust met bubbelbaden en halfscherpe openingszinnen. Nieuwsgierig? Bezoek de Ambassade op het Plaza Mozaïque en navigeer jezelf naar de geheime locatie. Badkleding niet verplicht, wel aangeraden. Er zijn handdoeken te leen.

De beste gesprekken in het bubbelbad

Als jij een nieuwe maatschappij kan beginnen (al dan niet op een rots in de Atlantische oceaan) wat zou jíj dan belangrijk vinden? Waar beter dan deze vraag beantwoorden in een heerlijk bubbelbad? In het bubbelbad kom je, warm en week, in gesprek met de maatschappij, over politiek, het nieuws en het weer, zonder werkdruk of familieverhoudingen. In IJsland weten ze dit al jaren en doen ze dit veelvuldig, al vanaf zeven uur ’s ochtends. Dit jaar kan het ook op Motel Mozaïque!

Het verhaal achter het bubbelbad

Wat is precies de link tussen interactieve architectuur, ontbijtsprinkhanen, de oermenselijke drang naar spelen, en een sterke nationale muziekindustrie? Bijzonder samenhangend zijn ze inderdaad niet, maar afgelopen zomer is elk met passie voorgedragen als een pilaar van een gezonde toekomst. In Reykjavík’s oude havengebied heeft the Travelling Embassy of Rockall drie maanden lang een programma georganiseerd waarin politiek, cultuur, economie en bier drinken afwisselend de hoofdrol speelden. Lezingen, concerten, workshops en tentoonstellingen hebben een uitwisseling van gedachtegoed mogelijk gemaakt, gebaseerd op één centrale vraag: als jij een nieuwe maatschappij kan beginnen (al dan niet op een rots in de Atlantische oceaan) wat zou jíj dan belangrijk vinden?

Met vele antwoorden en nog een hoop meer vragen op zak is de Ambassade in september opgedoekt, en na een goede winterslaap is het reizende gezelschap ontwaakt met een nieuw doel: een culturele uitwisseling tussen Reykjavík en Rotterdam. De IJslandse hoofdstad wordt onderwezen in de onmisbare fietscultuur van de Lage Landen. Andersom krijgt Nederland ook iets waarvan ze niet wist dat het ontbrak: een gezonde en uitgebreide zwembadcultuur, een ervaring die voorbijgaat aan onaangenaam rimpelige vingertoppen en dagenlang ruiken naar chloor.

Want alleen al in Reykjavík zijn er bijna twintig zwembaden (een stad die driemaal in Rotterdam past) die allemaal druk worden bezocht door elke laag van de samenleving. Een stamkroeg, het kantoor waar je werkt of de familie waarin je opgroeit bepalen je sociale landschap bijna volledig, maar een zwembad deel je met iedereen, ook met hen die je normaal nooit treft, die je bewust of onbewust ontwijkt. Het is dan ook in het bubbelbad waar je, warm en week, in gesprek komt met de maatschappij, over politiek, het nieuws en het weer, zonder werkdruk of familieverhoudingen. En dat vanaf zeven uur ’s ochtends.

Doorlopend op Plaza Mozaique / Eendrachtsplein

ALA.NI

En als Eva nu eens niet in die appel had gebeten? Als ze nu e