fbpx

6x vreemde festival-locaties

Nighttown vormde de eerste zes jaar het episch centrum van MOMO. Artiesten als LCD Soundsystem, Scissor Sisters en 2 many DJ’s beleefde daar hun eerste optredens. In 2006 moest Nighttown haar deuren sluiten, tegenwoordig is het een Chinese supermarkt. MOMO sloeg haar vleugels verder uit over Rotterdam en ging daarbij op zoek naar plekken die de stad laten zien zoals ze is. Op het eerste gezicht misschien niet op haar best, maar door je wimpers gezien altijd prachtig. Van verlaten treinstations, een blunderput of de brokstukken van het oude Rotterdam Centraal: dit zijn onze zes favorieten door de jaren heen.

Bouwput Rotterdam CS

Toen: 2013 – bouwput Rotterdam CS
Nu: Stationsplein Rotterdam CS

Inmiddels worden forenzen verwelkomd in een prachtig glimmende centraal, maar de bouw van een nieuw centraal had wat voeten in de aarde. Felblauwe tussengebouwtjes tussen de brokstukken stelden het geduld van de Rotterdammer op de proef. MOMO besloot om er een positieve wending te geven. Typhoon gaf mensen een kippenvelmoment tussen de bouwmaterialen met zijn album ‘Tussen Licht En Licht’. Typhoon trad ook op in het Groothandelsgebouw in 2013.

Atelier van kunstenaar Joep van Lieshout

Ken je het fenomeen block parties? Je zet je soundsystem op straat, laat er beats uitdreunen en hebt een feest voor jouw block of wijk waar de hele straat welkom is. De blockparties in de Bronx (New York) waar hiphop is ontstaan, bood een inspiratiebron voor het rauwe Havengbied M4H. De loodsen en enorme kunstwerken uit Van Lieshouts beeldentuin, zijn het perfecte onbekende terrein om een block party op z’n MOMO’s te organiseren. Tussen de gigantische objecten van Joep galmde de stem van Winne en Yung Nnelg tijdens MOMO’s Fabrique Mozaïque.

Hofbogen – Perron Mozaïque

Toen: 2007 – Station Hofplein
Nu: Hofbogen

Het dak van de Hofbogen was in 2007 een verlaten treinperron guur, afgezet met hekken. Het enige entertainment was een even verlaten casino. Voor MOMO 2017 bouwden architecten een gigantische trap naar het dak en toverden dit om tot Perron Mozaïque. Je kon er slapen in de buitenlucht, ’s ochtends ontbijten in de ochtendzon, debatteren over de stadsontwikkeling Rotterdam of een breakdance-workshop volgen. En optredens natuurlijk. Het absolute hoogtepunt was de HipHop show van Duvel Duvel: 300 mensen lieten het dak trillen op de keiharde beats. Vanaf toen was het hek van de dam: het dak van de Hofbogen is een begrip geworden in Rotterdam.

Blunderput – Parc Mozaïque

Toen: De Blunderput
Nu: Museumpark & bouwplek van Depot

Op het plein naast Boijmans van Beuningen werd in 2009 de parkeergarage van Museumpark gebouwd. In de volksmond werd het ‘de blunderput’ van Rotterdam genoemd, omdat het hele gebied door de bouw verzakte. Ideale plek dus voor Motel Mozaïque om er een festivallocatie van te maken. In de put bouwden we een gigantische trap van golfplaten. Je kon erop klauteren met als cadeau een uniek uitzicht op Rotterdam en je kon in de 20m diepe bouwput je hoogtevrees op de proef stellen. Bouwvakkers aten op het plein hun boterham en keken mee naar de bands die daar optreden.

foto door Timeless Rotterdam

 

Boksschool

De boksschool van Khalid: verstopt in een zijstraat van de Kruiskade, Rotterdam West. Een groep van 40 kleine fanatiekelingen heeft Khalid onder zijn hoede. Discipline, snelheid en kracht zijn de key words die Khalids trainingen het beste omschrijven. De kleinste, supergedisciplineerde boks-kids bloeien in zijn sportschool op tot keiharde topsporters. Sommigen trainen al 10 jaar bij Khalid. Het is een plek voor sport, en het brengt de buurt ook dichter bij elkaar. Tijdens MOMO18 kun je heel dichtbij komen, ruik je het zweet en maak je hun fysieke uitputting van dichtbij mee. En misschien spot je wel een danser of muzikant, tussen de boksringen door.

Groot Handelsgebouw

In 2018 gaat Festival Motel Mozaïque maar liefst 65 uur lang programmeren in het icoon van de Rotterdamse wederopbouw: het Groot Handelsgebouw (GHG). Het is een Wes Andersson-decor op z’n Rotterdams waar je met al haar bizar mooie ruimtes op slag verliefd op wordt. Er komen garagefeesten, concerten in Kriterion (Joep Beving geeft een zonsopgangconcert!), Wunderbaum speelt in een verlaten kantoorzaal, er is een breakfast op het enorme dakterras met 360-gradenuitzicht over Rotterdam en nog véél meer. Meer over Project GHG

Motel Mozaïque
MOMO 2018 vindt plaats op 19, 20 en 21 april en is een ode aan de verwondering en de stad Rotterdam. Begin de dag met chille electro-R&B, eindig hem ver na middernacht op een jungle garagefeest in Groot Handelsgebouw. Laat je gidsen door onze stad. Slaap in het Art Motel. Doe mee met performance art. Zie een adembenemende dansvoorstelling. En muziek. Een shitload aan nieuwe muziek. Check de line-up

Festival news