fbpx

100 jaar Billie Holiday: een eerbetoon

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Amerikaanse zangeres Billie Holiday werd geboren. Tijdens haar leven groeide Billie uit tot een van de groten van de jazzwereld, vooral te danken aan haar door verdriet en tragiek getekende stem.

Een verhelderende reportage
Ook Kurt Overbergh, directeur en programmeur van Brussels poppodium Ancienne Belgique, werd diep geraakt door de stem van Billie Holiday. Hij greep dit jubileum aan om het bijna mythische verhaal rondom deze iconische artieste op te helderen, in de vorm van een reportage op de Belgische radio 1. Hiervoor vloog hij naar New York om het spoor van Lady Day te volgen.

Strange Fruit
De reportage leidt Overbergh naar allerlei misverstanden, haar biseksuele uitstapjes en dramatiek. Ook controverse was haar niet vreemd, Billie was immers de eerste oorspronkelijke zangeres van Strange Fruit, de meest harde aanklacht tegen segregatiepolitiek en lynchpartijen die ooit op plaat werd vastgelegd.

Tragisch einde
Na een korte commerciële piek raakte Billie in aanraking met drank en drugs. Een verslaving bleef haar achtervolgen en deze zorgde helaas voor haar te vroege sterven; ze werd slechts 44 jaar. Haar laatste man weigerde om voor de kosten van een grafsteen op te draaien. Pas twee jaar later is er een bescheiden inzamelingsactie voor een zerk van één meter breed, en dat is triest.

Lees hier het hele artikel (in het Belgische entertainmentmagazine Knack) over het geheime leven van Billie Holiday en de reportage van Kurt Overbergh. Momenteel werkt Overbergh ook aan een unieke auditieve roadmovie rond Billie Holiday haar leven in het Harlem van de jaren ’30 tot de jaren ’50, volg de ontwikkelingen hier.


Kurt Overbergh (BE) – Billie Holiday
Zaterdag 21 april 23:00-01:00
Rotterdamse Schouwburg, Kleine zaal

Festival news