Travelling Embassy of Rockall

Op Motel Mozaïque arriveert the Travelling Embassy of Rockall uitgerust met bubbelbaden en halfscherpe openingszinnen. Nieuwsgierig? Bezoek de Ambassade op het Plaza Mozaïque en navigeer jezelf naar de geheime locatie. Badkleding niet verplicht, wel aangeraden. Er zijn handdoeken te leen.

De beste gesprekken in het bubbelbad

Als jij een nieuwe maatschappij kan beginnen (al dan niet op een rots in de Atlantische oceaan) wat zou jíj dan belangrijk vinden? Waar beter dan deze vraag beantwoorden in een heerlijk bubbelbad? In het bubbelbad kom je, warm en week, in gesprek met de maatschappij, over politiek, het nieuws en het weer, zonder werkdruk of familieverhoudingen. In IJsland weten ze dit al jaren en doen ze dit veelvuldig, al vanaf zeven uur ’s ochtends. Dit jaar kan het ook op Motel Mozaïque!

Het verhaal achter het bubbelbad

Wat is precies de link tussen interactieve architectuur, ontbijtsprinkhanen, de oermenselijke drang naar spelen, en een sterke nationale muziekindustrie? Bijzonder samenhangend zijn ze inderdaad niet, maar afgelopen zomer is elk met passie voorgedragen als een pilaar van een gezonde toekomst. In Reykjavík’s oude havengebied heeft the Travelling Embassy of Rockall drie maanden lang een programma georganiseerd waarin politiek, cultuur, economie en bier drinken afwisselend de hoofdrol speelden. Lezingen, concerten, workshops en tentoonstellingen hebben een uitwisseling van gedachtegoed mogelijk gemaakt, gebaseerd op één centrale vraag: als jij een nieuwe maatschappij kan beginnen (al dan niet op een rots in de Atlantische oceaan) wat zou jíj dan belangrijk vinden?

Met vele antwoorden en nog een hoop meer vragen op zak is de Ambassade in september opgedoekt, en na een goede winterslaap is het reizende gezelschap ontwaakt met een nieuw doel: een culturele uitwisseling tussen Reykjavík en Rotterdam. De IJslandse hoofdstad wordt onderwezen in de onmisbare fietscultuur van de Lage Landen. Andersom krijgt Nederland ook iets waarvan ze niet wist dat het ontbrak: een gezonde en uitgebreide zwembadcultuur, een ervaring die voorbijgaat aan onaangenaam rimpelige vingertoppen en dagenlang ruiken naar chloor.

Want alleen al in Reykjavík zijn er bijna twintig zwembaden (een stad die driemaal in Rotterdam past) die allemaal druk worden bezocht door elke laag van de samenleving. Een stamkroeg, het kantoor waar je werkt of de familie waarin je opgroeit bepalen je sociale landschap bijna volledig, maar een zwembad deel je met iedereen, ook met hen die je normaal nooit treft, die je bewust of onbewust ontwijkt. Het is dan ook in het bubbelbad waar je, warm en week, in gesprek komt met de maatschappij, over politiek, het nieuws en het weer, zonder werkdruk of familieverhoudingen. En dat vanaf zeven uur ’s ochtends.

Doorlopend op Plaza Mozaique / Eendrachtsplein

ALA.NI

En als Eva nu eens niet in die appel had gebeten? Als ze nu een gitaar had vervaardigd van Adams lange haren en zijn linkerbeen en zich toegelegd had op het bezingen van de liefde voor haar éénbenig manspersoon? ALA.NI’s lieflijke Ol’ Fashioned Kiss zing je zo mee: deze deerne heeft de gave van de stem, maar ook die van de verhaallijn, gecombineerd met de bedwelmende souplesse van de geoefende sirene. Ze klinkt als een stem op een van de favoriete plaatjes van je oma zaliger: zacht en helder ondanks het gekraak er rond. Jeugdig, volwassen, tijdloos en overlopend van tederheid. Wat een parel.

Vera en haar mannen

Dit Rotterdamse deejay-collectief liet zich inspireren door het legendarische VPRO-programma ‘Roos en haar mannen’ en een vleugje hedendaags feminisme. (Meest gestelde vraag op de dansvloer: “ben jij de assistent van de deejay?”). Vera en Stijn zijn kind aan huis bij Motel Mozaïque en waren vorig jaar voor het eerst als deejays in de Schouwburg te vinden. Voor zij die dat gemist hebben: van lastighippe electro tot smerige hiphop, daar valt uitermate goed om te dansen op de glanzende vloer bij binnenkomst. Het journaille van OOR schilderde Vera en haar Mannen ooit af als ‘ongelukkige keuze’, maar wij weten wel beter.

Vrijdag 7 april
Plaza Mozaique: 16.00 – 18.30
RS Hal: 19.30 – 02.00

Zaterdag 8 april
Plaza Mozaique: 13.00 – 15.30
RS Hal: 16.30 – 19.00
RS Hal: 19.45 – 02.00

The Daily Indie DJ Team

The Daily Indie verrast zijn volgers op allerlei manieren met nieuwe muziek, events en verhalen. Onder meer door single- en albumreviews, nieuws, interviews, livereviews tot en met reportages, columns, mixtapes, features en longreads. Maar niet alleen online ontdek je bij TDI toffe nieuwe bands en artiesten, het DJ Team reist het hele land door om overal de beste, nieuwe muziek te draaien. Next stop: MOMO!

3voor12 sessies

In het monumentale gebouw van Arminius kun je overdag genieten van intieme 3voor12 sessies. 3voor12 nodigt optredende artiesten uit voor een extra optreden (dus naast hun reguliere shows in de avonduren). Deze mini-concerten worden in beeld en geluid vastgelegd dus ook na het festival kun je hier lekker van genieten.

Entree bij de 3voor12 sessies is gratis, maar de capaciteit is beperkt dus wees er op tijd bij om jouw favoriete festival-act van heel dichtbij mee te maken!

Vrijdag 7 april

13.00 Dayme Arocéna
14.00 Kim Janssen
15.00 Pitou
16.00 ALA.NI

Zaterdag 8 april

12.00 Lisa Hannigan
13.00 Novo Amor
14.00 The Lemon Twigs (akoestisch)
15.00 Isaac Gracie
16.00 Weyes Blood

-> Meer namen volgen voor de 3voor12-sessies op Motel Mozaïque!

Julien Grossmann

Customs and Claims door Julien Grossmann

Muziekinstrumenten en geluidsapparatuur vormt Julien Grossmann op ingenieuze wijze om tot muzikale sculpturen. Fragmenten, toonladders en toonsoorten vormen de basisingrediënten waarmee Grossman onderwerpen als cultuur en globalisering opvoert.

Meer informatie over de expositie vind je op www.tentrotterdam.nl

How To Disappear Completely

In How to disappear completely geven veertien kunstenaars uitdrukking aan het universele verlangen om de waar- neembare werkelijkheid te ontstijgen. Hun werken weerspiegelen een fasci- natie om het onzichtbare zichtbaar te maken of het zichtbare te verbergen. Is het in deze tijd wel mogelijk om te verdwijnen?

Meer informatie over de expositie vind je op www.garagerotterdam.nl

Tijdens MOMO17 kun je op vrijdag en zaterdag gratis Garage Rotterdam bezoeken op vertoon van je festivalbandje.

CHOK: Younes Chokry

De illustrator Younes Chokry besloot afgelopen zomer uit het leven te stappen. Younes liet 13 schetsboeken na, die een kijkje geven in zijn onge- lofelijk rijke binnenwereld bewoond door monsters, skeletten en bizarre personages. CHOK, een initiatief van de vrienden van Younes, brengen met deze tentoonstelling een eerbetoon aan hem.

Meer informatie over de expositie vind je op www.showroommama.nl

Tijdens MOMO17 kun je op vrijdag en zaterdag gratis Showroom MAMA bezoeken op vertoon van je festivalbandje.

Witte de With

Wil je weten wat er nu speelt binnen de internationale hedendaagse kunst? Bezoek dan Witte de With. Je vindt er nu de expositie The Music of Ramón Raquello and his Orchestra van maker en kunstenaar Eric Baudelaire. Kunstenaar Judy Radul creëert met de expositie the king, the door, the thief, the window, the stranger, the camera een set die je verrast door live beelden van jezelf en andere bezoekers.

Meer over de exposities vind je op www.wdw.nl

Tijdens MOMO17 kun je op vrijdag en zaterdag gratis Witte de With Center bezoeken op vertoon van je festivalbandje.

Gek van Surrealisme

Het Museum Boijmans Van Beuningen presenteert tot en met 28 mei Gek van Surrealisme, een overzicht met topstukken van de wereldbekende kunstenaars Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht.

Actie: 1+1 gratis met je festivalbandje op 7 & 8 april 2017